Oppdatert 14 mai 2004

Hvis du vil bli kvitt de besøkende på sidene dine, bør du legge inn så mange som mulig av disse krydderne. Og Syndene har faktisk ikke endret seg så mye siden 2001. Men nettstedene har blitt bedre fordi fler har forstått dette med informasjonsdesign og brukervennlighet. Motene fortsetter å plage oss allikevel; det er ikke nødvendig å implementere en funksjon bare fordi du kan. Kunden kan klare seg uten!


Av og til kan det være nyttig å vise informasjon i et lite vindu som dukker opp i det du klikker på en kobling. Problemet er at mange ikke klarer å beherske seg, så i løpet av få minutter har du mange ti-talls vinduer åpne, og mister fullstendig oversikten. Noen av disse vinduene er helt motbydelige, fordi du nesten ikke får lukket dem før det åpner seg enda flere. (Og noen av dem inneholder stoff du ikke vil at mora di skal se!) La deg ikke lokke til å legge inn reklame-linker på sidene dine som åpner nye reklame-vinduer hvert tiende sekund. (Gjør du det kommer webrechaunene og gir sidene dine desperantens kyss!)

Løsning: Sørg ihvertfall for en innebygget mulighet for å lukke småvinduene.


"Frames ble oppfunnet av Beelsebub selv, bare for å plage alle skikkelige web-brukere" sier Karl Hodge i web-magasinet .net. Raseriet bunner i endeløse rekker av elendig kodete frames, hvor du enten skroller frem og tilbake sidelengs for å få med de siste ordene på hver linje, eller ikke får lov til å skrolle fordi det er koblet ut i koden. Hvis du i tillegg råker ut for manglende "target"-tager så alle lenkede sider dukker opp innenfor de underligste rammer på siden, da har du bedt om å få bli sentrum i din egen flamme-krig.

Løsning: Test frames på alle tenkelige oppløsninger og bruk target="_blank" eller "_top" for koblinger til eksterne web-sider.


Det er såå kjempekult med java som snurrer og bretter og vrenger og vrir og reflekterer seg i vann! Og tenk at jeg klarer å vise for all verden at jeg kan "låne" denne koden jeg også! For ikke å si glitrende Flash som to tredjedeler av web-brukerne må laste ned en diger plug-in for å få se! Men toppen av hemningsløs selvnytelse er å få syntetisk sekkepipelyd ut at høyttalerne, og oppleve at det kommer en ny låt for hver side på web-stedet! ÆÆÆÆÆÆ!

Løsning: Bruk avansert kode til viktige oppgaver, og ikke til å imponere verken deg selv eller andre.


World Wide Wait trenger din hjelp; noen må sørge for at kommende bredbåndsløsninger går like tregt som dagens knirkete modemer! Glem at gif og jpg kan komprimeres til brøkdeler av størrelsen; hold deg til oppløsninger 300dpi eller helst 1200dpi; det er sikkert bare tøys at en skjerm ikke viser mer enn 72dpi uansett! Fyll sidene dine med gigantiske bilder og grenseløse mengder effekter; da er du sikker på at all tilgjengelig nedlastingshastighet brukes til å demonstrere din udugelighet.

Løsning: Har du hørt om funksjoner som "Save for web"? Krymp bildene dine til du kan se forskjell. Det skal faktisk ganske mye til!


Sidene dine er ferdige, lenkene er på plass og alt er fantastisk og tilgjengelig der ute på webben. Pust ut og glem sidene! Hvem bryr seg vel om at alle lenkene har sluttet å fungere, eller at de fantastiske nyhetene du forteller om begynner å nærme seg pensjonsalderen? Når katalogen din er trykket så gjør du ikke mer med den, gør du vel? At stabelen med gamle kataloger ikke lenger ligger i en krok på lageret men ute på nettet så alle kundene kan se hvor akterutseilt bedriften din er, det er da ikke ditt problem?

Løsning: Oppdater eller dø!


Undersøkelser viser at folk ikke klarer/orker lese websider som fyller mer enn et par skjermer. Ikke la det ta fra deg lysten til å lage endeløse oppramsinger som tar en evighet å laste ned. At disse ekle leserne foretrekker omtrent det som får plass på en enkelt A4-side skal ikke bekymre deg. Og du må for all del ikke gi folk noen mulighet til å navigere seg videre fra verken topp eller bunn av sidene!

Løsning: Del sidene som er beregnet for skjerm, og lag en ekstra side for utskrift; gjerne uten menyer og annonser!

20 synder, del 2 | 20 synder, del 3 | 20 synder, del 4 | 20 synder, utskriftsvennlig.

webmaster@seselv.no